Dupa 30 de ani, din nou la Raliul Acropole cu Dacia 1310

O batrana Dacia 1310 participa la Raliul Istoric Acropole, etapa a Campionatului Mondial, care are loc in perioada 28-31 mai. O conduce un nume romanesc cu greutate: pilotul Stefan Vasile, in varsta de 63 de ani, triplu  campion national. El revine in Grecia la volanul masinii sale istorice, o replica a celei cu care a participat acum exact 30 ani.

Masina a fost restaurata doar folosind elemente originale la initiativa Federaţiei Române de Automobilism Sportiv si a Retromobil Club Romania.

Am vrut sa refacem o poveste frumoasă a automobilismului din Romania. Am cautat si găsit, in 99% cazurilor, elemente originale pentru configurarea masinii. Am rezervat inclusiv numarul de concurs 112, acelasi numar cu care Stefan Vasile a participat la acest raliu si in 1985. Nea Fane il va avea acum copilot pe Levi Dudi, iar impreuna sper sa termine cu brio Raliul Istoric Acropolis 2015. Vreau sa multumesc partenerilor proiectului SERUS, ELGEKA-FERFELIS, XANU AUTO si HBC Development“, a spus Georgios Ladopoulos, presedintele Comisiei Sportive a Retromobil Club Romania (RCR).

acropole 2

Organizat inca din 1951, celebrul Raliul Acropole este unul dintre cele mai solicitante din Europa.IÎn 1985, trei maşini Dacia 1310 parcurgeau cei 2296 kilometri ai competitiei pe drumuri accidentate de macadam, cu temperaturi ce depaseau frecvent 40 de grade. Ştefan Vasile si Ovidiu Scobai se clasau atunci pe locul 25 la general, desi masinile rivalilor aveau motoare si de patru ori mai puternice.

Nu am mai mers la concursuri de foarte multi ani, dar m-am reacomodat repede cu masina, e ca mersul pe bicicleta. Uitandu-ma la masina, imi revin amintirile din acei ani. Raliul Acropole era unul extrem de dur, temperaturile erau ridicate, iar mecanicii se tineau pe traseu dupanoi cu bidoane de ape reci. Masinile Dacia 1310 aveau in jur de 70 cai putere, iar altii veneau cu masini si de 300 cai putere. Am participat de mai multe ori, dar am terminat doar in 1985“, a declarat Ştefan Vasile, triplu campion national de raliuri.

acropole