Utile

Ce Dacii pot deveni vehicul istoric

Pot deveni vehicul istoric masinile mai vechi de 30 de ani, care nu mai sunt in productie. Se incadreaza aici Daciile 1100, 1300, 1310 fabricate pana in 1985, Dacia 2000, Dacia Estafette, 1302, 1304 si 1410 Sport.

Inca nu pot fi atestate, dar peste 10-20 de ani vor deveni mult mai rare decat Dacia 1300: Dacia 500 “Lastun”, Dacia 1320, 1325 “Liberta” si, desigur, Dacia Nova, prima Dacie de conceptie romaneasca.

Noua legislatie, armonizata cu cea europeana, prevede:

20.1. Vehiculul istoric (vehiculul de interes istoric) este vehiculul care indeplineste simultan urmatoarele conditii:
– a fost fabricat sau inmatriculat pentru prima data in urma cu cel putin 30 de ani;
– tipul sau specific, astfel cum este definit in legislatia Uniunii Europene sau in legislatia nationala relevanta, dupa caz, nu se mai afla in fabricatie;
– este bine intretinut si mentinut in starea sa initiala si nu a suferit nicio modificare substantiala a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale;
– detine un atestat de vehicul istoric, emis de catre autoritatea nationala a FIVA in Romania, Retromobil Club Romania. Retromobil Club Romania documenteaza criteriile si procedura de eliberare a atestatului de vehicul istoric si mentine in evidenta sa informatica inregistrari pentru fiecare atestat eliberat.

Avantajele atestatului de vehicul istoric

Daciile istorice sunt scutite de impozit si de rovignieta, daca proprietarii depun o cerere la CNADNR.

Membrii activi Retromobil, care participa la cel putin doua parade auto pe an, pot primi si RCA gratuit din partea clubului si a sponsorului Allianz-Tiriac.

Ce trebuie sa faceti 

Pentru atestarea unui vehicul va trebui sa va creati un cont pe site-ul http://www.retromobil.ro. Apoi trebuie sa completati formularul de pe pagina https://retromobil.ro/atestare-vehicul. Atestatele se emit lunar pe data de 15.

Taxe 

Taxa de inscriere in club : 100 Lei

Cotizatie anuala (se achita pana la 30.11) : 160 Lei

La plata cotizatiei/taxei de inscriere pensionarii/studentii/elevii achita 1/4 din sumele mentionate anterior.

Taxe de eliberare atestat vehicul istoric :

a. Vehicule neinmatriculate in Romania (altele decat motociclurile): 900 Lei. Pentru vehiculele de productie romaneasca importate : 450 Lei.
b. Motociclurile neinmatriculate in Romania : 225 Lei
c. Vehicule inmatriculate in Romania (altele decat motociclurile): 450 Lei. Pentru membrii R.C.R. cu o vehime de minim 6 luni in asociatie taxa este de 225 Lei.
d. Motociclurile inmatriculate in Romania : Gratuit

Taxa de eliberare a Cartii de Identitate FIVA : 445 Lei

Persoanele juridice sunt rugate sa achite taxele numai in baza de facturii emise de R.C.R.

Contul Retromobil Club Romania:

Deschis la Banca Romana pentru Dezvoltare – Sucursala Triumf.

Numar cont : ROL : RO 70 BRDE 445 SV 0 0 7 8 2 3 8 4 4 7 0
C.U.I. 11189593

Va rugam sa specificati exact felul platii (cotizatie, taxe de inscriere). In cazul taxei de atestare ca vehicul istoric, va rugam sa specificati marca si modelul.