Cum a fost la Dacia Clasic 2017, un eveniment cu multe premiere

Peste 40 de Dacii istorice s-au adunat sambata, 17 iunie, in centrul Iasiului, pe Pietonal Stefan cel Mare, la Intalnirea Dacia Clasic. A fost editia a 9-a a evenimentului, primita cu mult entuziasm de localnici. Publicul, care a venit in numar mare automobilele care au marcat istoria a auto a tarii, nu s-a descurajat de scurtele momente de ploaie.

La Iasi au venit si multi proaspat proprietari de dacii, incurajati sa salveze masini dupa ce au fost ca spectatori la evenimentele Dacia Clasic din anii trecuti.

Printre masinile care au fost expuse se afla:

  • Dacia D6 Estafette, una dintre putinele astfel de exemplare inca pastrate in Romania
  • Renault 12 USA, un frate geaman al Daciei 1300, adus tocmai din New York de proprietarul sau, Eduard Palaghita, la Intalnirea Dacia Clasic
  • Doua automobile cu volan pe dreapta, Dacia Denem (Dacie 1310 fabricata pentru export in Marea Britanie) si Renault-ul 12 al violonistului Remus Azoitei, una dintre cele mai frumoase masini istorice din Marea Britanie
  • Dacia 2000 „Tovarasa”, destinata cuplului Ceausescu si inaltilor demnitari. A fost fabricata in 1982 si are dotari premium pentru vremea aceea: cutie de viteze automata, aer conditionat, geamuri electrice si pilot automat cu comenzi pe volan
  • Dacia 1300 Taxi Columbia, vopsita in culorile taxiurilor din Columbia, parte dintr-un lot mic refuzat la export si vandut apoi pe piata interna
  • Dacia Nova, inclusa in club la categoria youngtimere

Dupa expozitia din centrul Iasiului, masinile au plecat in coloana spre locul de cazare, La Castel. Apoi, daciotii s-au urcat in autocar si au facut turul orasului Iasi, vizitand Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, Universitatea Gh. Asachi. Seara s-a incheiat cu o petrecere in toata regula si o festivitate de premiere.

Foto: Alex Constantinescu

La propunerea lui Eduard Palaghita, evenimentul de anul viitor se va numi Intalnirea Internationala Dacia Clasic. Anul acesta, pe langa Edi, care si-a adus masina din New York, am avut participanti si din alte tari europene: Remus Azoitei (Renault 12) si Alex Enache (Dacia Denem) din Marea Britanie, si Dragos Nagy (Dacia 1310 break) din Austria.

Presa despre dditia din acesta an a Intalnirii Dacia Clasic:

Albume foto cu intalnirea:

Multumim orasului Iasi pentru gazduire si pentru primirea calduroasa, familiei Macovei pentru organizarea minutioasa, Masinistului pentru sprijin media, si sponsorilor nostri: UNIQA asigurari, WEDOO, SC AutoGabriel, Iasi Spala si Eduard Betiuc.

Intalnirea Dacia Clasic isi propune sa popularizeze masinile clasice romanesti si sa ajute la pastrarea istoriei auto a Romaniei.

Sectia Dacia Clasic a Retromobil Club Romania are drept scop salvarea cat mai multor automobile produse in tara noastra.