Posesorii de vehicule istorice Dacia 1300 si 1100 se intalnesc pe 10 mai la Brasov

Piata Sfatului din Brasov se va umple de automobile istorice Dacia, pe data de 10 mai, cand are loc Intalnirea anuala DACIA CLASIC, eveniment care reuneste proprietarii si admiratorii automobilelor care au marcat istoria tarii. Vor fi prezenti dacioti din toate colturile tarii, dar si din SUA, Marea Britanie si Austria.

Peste 50 de masini, in mare parte Dacia 1300 si 1100, cu caroseria stralucitoare si motorul in stare perfecta va asteapta sa le admirati. Multe dintre ele sunt trecute de 40 de ani, insa nu-si arata varsta: parca ieri ar fi iesit de pe portile Uzinei de Autoturisme Pitesti. O buna parte dintre posesorii masinilor istorice sunt tineri, indragostiti de Dacia 1300/1100 in copilarie.

dacia ceausescu 2

La evenimentul de la Brasov vor fi expuse si cateva masini istorice deosebite:

1. Dacia 2000 destinata cuplului Ceausescu si inaltilor demnitari comuniti. Masina este fabricata in 1981 si are dotari uimitoare pentru Romania acelor ani: cutie de viteze automata, aer conditionat, geamuri electrice si pilot automat cu comenzi pe volan.

2. Renault 12, model similar cu Dacia 1300, lansat in acelasi timp in Franta, exemplar rarisim cu volan pe partea dreapta. Automobilul va veni pe platformă de la Londra special pentru Intalnirea anuala DACIA CLASIC si ii apartine renumitului violonist roman, Remus Azoitei.

3. Varianta de competitie a uzinelor Renault, Renault 12 Gordini, care a echipat in anii ’70 lotul National de Raliul al Romaniei (7 exemplare). Automobilul, fabricat in 1973, este pregatit pentru cursele de circuit si are un motor de 185 CP.

afis-mare-web_resize

Daciile se vor alinia in Piata Sfatului la ora 10:00 si, timp de trei ore si jumatate, proprietarii lor le stau la dispozitie tuturor vizitatorilor care vor sa le afle povestea. Veti putea afla cat costa restaurarea unei Dacii, care sunt etapele critice si la ce anume sa va uitati daca vreti sa cumparati un automobil istoric. La ora 16:00, organizatorii au pregatit concursuri amuzante pentru testarea cunostintelor si creativitatii soferilor de Dacia.

Editia aceasta a Intalnirii DACIA CLASIC marcheaza 45 de ani de la fabricarea primei Dacia 1300 in tara noastra, intrata in productie in august 1969, sub licenta Renault 12. Cele doua masini, Dacia 1300 si Renault 12, erau de fapt la fel, diferenta fiind facuta de emblemele si de inscriptionarile firmelor producatoare. Pana la jumatatea anului 1972, Dacia 1300 s-a facut cu piese frantuzesti, apoi s-au folosit piese realizate in tara noastra.